Kajian
Madu Lebah
|
Kajian
yang dilakukan di USDA (U.S Department of Agriculture) mendapati madu lebah
terbahagi kepada 7 warna asas iaitu putih, kuning cair, kuning pekat/jingga,
oren kecoklatan, coklat dan hitam. Namun, warna madu lebah bukanlah penunjuk
yang tepat bagi menguji gred madu lebah kerana ianya dipengaruhi oleh jenis
dan ciri sesuatu bunga yang mempunyai kandungan mineral dan komponen-komponen
organik tertentu di dalamnya.
|
Penapaian/Peragian ‘Fermentation’
Peragian disebabkan oleh yis ‘osmophilic yeasts’ yang merupakan sebahagian micro organisma di dalam madu. Ianya tidak akan berlaku sekiranya kandungan karbohidrat lebih daripada 83%, kelembapan (kadar air) kurang daripada 17.1% , pada suhu penyimpanan madu kurang daripada 52 oF (11 oC), kaedah pemanasan yang sesuai atau setelah dirawat menggunakan radiasi gamma (sinar gamma). |
Kandungan
Madu Lebah
|
Madu
mengandungi asid amino (0.05-0.1%) dan asid organik (0.57%, julat
0.17-1.17%). Purata indek pH bagi madu adalah 3.9 (dengan julat tipikal
3.4-6.1)
|
Jenis
Lebah Madu
|
Terdapat
7 jenis lebah madu yang umum dikenal di dunia sehingga kini:
Selain
lebah dari spesis Apis, juga terdapat jenis lebah tanpa sengat (stingless
bee) yang dikenal dengan galo-galo, termasuk ke dalam keluarga Melliponinae. Menurut hasil penelitian Prof Dr Siti Salmah (1992), di
negeri Riau terdapat sekitar 24 sub spesis dari marga Trigona. Jenis ini dapat menghasilkan madu yang spesifik dan bee
pollen serta resin. Teknik ternak berbeza dengan lebah madu bersengat dan
ianya tidak menggunakan bingkai sisiran.
|
Ciri-ciri
Lebah Madu
|
Lebah
Hutan
|
Jenis lebah liar ini umumnya bersarang pada
cabang-cabang pohon yang tinggi (40-60m) di hutan alam, kulit batang tidak
mengelupas, licin dan halus. Lingkungan sekitar pohon biasanya dekat dengan
sumber air dan sumber tanaman pakan lebah. Jenis pohon yang sering dijadikan
sebagai habitat bersarang lebah jenis ini adalah Kayu Ara, Rengas, Pulai,
Kempas, Cempedak air dan Kapuk. Setiap pohon biasanya dinaiki oleh koloni
lebah hutan disebut oleh masyarakat Riau sebagai pohon Sialang. Populasi
koloni secara berperingkat selalu melakukan migrasi dari satu tempat ke
tempat lainnya.
Permasalahan dalam pelestarian jenis Apis Dorsata
adalah semakin berkurangnya jenis pohon sebagai habitat lebah, akibat adanya
penebangan liar dan perubahan status hutan dari hutan alam menjadi Hutan
Tanaman Industri ataupun perkebunan.
|
Lebah
Ternak
|
Jenis Unggul ex-Impor (Apis Mellifera) dalam
pengelolaannya perlu adanya perlakuan yang dikenal dengan angon atau
penggembalaan lebah dari satu area tanaman ke area lainnya, Hal ini penting
dilakukan untuk memenuhi kebutuhan protein bagi pertumbuhan anak-anak lebah
yang bersumber dari seruk sari bee pollen tanaman, di samping itu angon juga
bertujuan untuk mendapatkan madu pada musim bunga tertentu.
Jenis lebah ternak local (Apis Cerana), kerana sifatnya
yang masih alami terdapat keragaman / variasi sifat dan tingkat produktifitas
yang sangat berbeda, sebahagian besar koloni kurang produktif dan suka
berhijrah, sebaliknya juga ditemukan koloni2 yang subur, jinak dan rajin
mengumpulkan bahan madu dan bee pollen, untuk itu perlu dilakukan seleksi
bibit secara alami (natural selection).
|
Produk
berasaskan lebah
|
Selain
madu, ternakan lebah juga menghasilkan produk2 lain yang bersifat ekonomi
tinggi seperti bee pollen, royal jelly, lilin lebah/malam, penjualan koloni,
ratu, bahan dan peralatan ternak serta pengobatan dengan sengatan lebah (Api
Puncture). Manfaat lainnya dari adanya lebah, secara tidak langsung dapat
meningkatkan produksi buah-buahan disekitarnya 100-200% iaitu dari hasil
penyerbukan silang yang dilakukan oleh lebah pekerja pada saat mencari makan.
http://www.khasiat-madu-lebah.com/maklumat.htm
|
Tuesday, February 12, 2013
Kajian Khasiat Madu
Labels:
Khasiat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment