Madu adalah suatu produk yang stabil dan tidak mudah rosak
oleh kuman perosak makanan. Untuk menjaga kesegarannya,
adalah disyorkan supaya madu disimpan di tempat yang dingin
dan kering pada suhu 27C serta tidak terdedah kepada cahaya
matahari atau suhu yang tinggi. Madu juga tidak boleh
disimpan dalam peti sejuk untuk mengelakkan daripada
berlakunya proses pembekuan ke atas madu tersebut.
Nilai Makanan dan Perubatan
1. Sebagai makanan terbaik untuk kesihatan
2. Memperbaiki sistem penghadaman
makanan dalam badan
3. Mempertingkatkan tenaga
4. Gula dektrosa yang terdapat pada madu
mudah larut dalam darah
manusia tanpa melalui proses penghadaman
manusia tanpa melalui proses penghadaman
5. Gula dektrosa mempunyai kepentingan
besar dalam
menyembuhkan pelbagai penyakit seperti ulser
menyembuhkan pelbagai penyakit seperti ulser
6. Mengatasi masalah kekurangan zat
makanan terutama sekali
pada kanak-kanak
pada kanak-kanak
7. Madu digunakan dalam penyediaan
bahan-bahan persolekan
http://www.sabah.gov.my/kpd/projeklebahmadu.html
No comments:
Post a Comment