Tuesday, February 12, 2013

Madu adalah suatu produk yang stabil dan tidak mudah rosak oleh kuman perosak makanan. Untuk menjaga kesegarannya, adalah disyorkan supaya madu disimpan di tempat yang dingin dan kering pada suhu 27C serta tidak terdedah kepada cahaya matahari atau suhu yang tinggi. Madu juga tidak boleh disimpan dalam peti sejuk untuk mengelakkan daripada berlakunya proses pembekuan ke atas madu tersebut.
 
Nilai Makanan dan Perubatan
1.  Sebagai makanan terbaik untuk kesihatan
2.  Memperbaiki sistem penghadaman makanan dalam badan
3.  Mempertingkatkan tenaga
4.  Gula dektrosa yang terdapat pada madu mudah larut dalam darah
     manusia tanpa melalui proses penghadaman
5.  Gula dektrosa mempunyai kepentingan besar dalam
     menyembuhkan pelbagai penyakit seperti ulser
6.  Mengatasi masalah kekurangan zat makanan terutama sekali
     pada kanak-kanak
7.  Madu digunakan dalam penyediaan bahan-bahan persolekan
http://www.sabah.gov.my/kpd/projeklebahmadu.html

No comments:

Post a Comment